Råvaror i Salsas Svensktillverkade müslimixer
Välkommen till en guidning i Salsas råvarubank. För att du som kund enkelt ska kunna se i vilka produkter varje specifik råvara finns kan du ta hjälp av färgmarkeringarna för varje produkt. 

Vill du veta den exakta procentsatsen av råvaror kan du under Salsa hästfoder skriva ut specifika produktblad (PDF) för varje produkt i sortimentet.

Salsa Bas Mix 
Salsa Hot Mix 
Salsa Xtra Mix 
Salsa Havrefri Mix 
Salsa Stall Mix 

Saknar du någon råvara som du skulle vilja blanda i din egen Stall Mix, ring och diskutera det med oss på Salsa.
Vithavre:
   
Havre är det spannmålsslag vars sammansättning passar bäst till våra hästars behov. En hög fetthalt och fiberhalt tillsammans med en bra aminosyrasammansättning gör att havren passar väl in i foderstaten. Proteinkvaliteten är hög då aminosyran lysin har en hög nivå jämfört med korn och vete.
   
Svarthavre:
   
Traditionell havresort som åter blivit populär att odla i Sverige. Vissa hästägare upplever att deras hästar blir lugnare med svarthavre jämfört med om de utfodras med vanlig havre. Näringsmässigt är analysvärdena motsvarande vanlig vithavre.
   
Nakenhavre:
 
När nakenhavren mognar ramlar skalet av vilket ger ett mer koncentrerat näringsinnehåll jämfört med vanlig vit havre. Fungerar bra till tävlingshästar som behöver mer koncentrerad energi vid hård träning. Nakenhavren används som specialkraftfoder till galopphästar i framförallt England.
   
Korn:
    
Korn har en hård kärna som innehåller mer stärkelse jämfört med havre. Korn måste krossas eller stöpas innan utfodring. Korn kan ges som enda kraftfoder under långsam tillvänjning. Till växande hästar bör korn kompletteras med ett kraftfoderfoder av bra proteinkvalitet.
   
Vete:
    
Vetekärnan är liten och hård och kräver krossning före utfodring. Vete är stärkelserikt.
   
Majs:
    
Majs har ett högre energiinnehåll jämfört med svensk spannmål. Fetthalten är hög och proteininnehållet relativt låg.
   
Morötter:
  
Flingade och torkade morötter är smakliga och karotinrika.
   
Vetekli:
    
Vetekli är en kvarnbiprodukt från mjölframställning. Vetekli har högre fett-, protein-, växtråd-, och askhalt jämfört med vetekornet. Fosforhalten är hög.
   
Jäst:
    
Jäst är ett fodermedel med ett koncentrerat innehåll av protein och flera olika B-vitaminer. Hästar som står på kraftfoderrika foderstater behöver jäst som B-vitaminkälla. Finns tillsatt i alla standardfoder i Salsas Sortiment.
   
Linfrökaka:
    
Linfrö har goda dietiska egenskaper för en häst som har problem med sin mage. Finns tillsatt i alla standardfoder i Salsas Sortiment. Oprocessat frö måste alltid upphettas.
   
Melass:
    
Hästar finner melass mycket smakligt. Melass är rikt på kalium. Används med låg inblandningsgrad i Salsa Foder
   
Betfiber:
    
Innehållet av pektin är högt hos betfibern. Pektin är en fiber med hög smältbarhet och fungerar som en bra näringskälla för grovtarmens mikrober.
   
Sojamjöl
 
Sojamjöl eller Sojaskrå har en bra proteinkvalitet och är mycket smaklig. Sojamjöl är en bra källa för mineralämnet selen.
   
Potatisprotein
    
Proteinfoder av mycket hög kvalitet. Stärkelsen i potatisen utvinns och kvar finns en restprodukt med en hög lysinhalt.
   
Lusern
    
Grovfoder med ett bra innehåll av smältbart råprotein av en bra kvalitet för hästen. 
Tillsätts i Salsa i form av strå för att ge hästen en bra ätstruktur på mixerna. Svenskproducerat
   
Salsa Naturell Grön
Hetluftstorkad tidigt skördad svensk vall med högt innehåll av energi, smältbart råprotein och fibrer. Bra komplement till hö med lågt näringsinnehåll. Produceras i Halland
   
Olja:
    
Smakligt och energitätt vegetabiliskt fodermedel som innehåller en hög andel fleromättade fettsyror. Hårt arbetande hästar behöver mycket energi och då kan en del av spannmålsgivan bytas ut mot olja som belastar hästens matsmältningssystem på ett fördelaktigt sätt. Salsa har valt en svenskproducerad olja pressad av svenskodlad raps. Rapsoljan är av livsmedelskvalitet